Interior

Geplaatst op 28 okt. 2022

In 7 stappen naar de perfecte feesttafel

De ingrediënten liggen klaar, de drank staat fris en je ontdekte net nog de perfecte achtergrondmuziek. Maar hoe zet je de juiste toon voor een feestelijk etentje? Eenvoudig: met een creatieve tafelsetting, die ervoor zorgt dat je gasten zich meteen thuis voelen. Met je mooiste servies, klinkende glazen en betoverende decoratie. Wij helpen je op weg met 7 tips voor elke feesttafel.
3
MG 9420

Tip 1: Bepaal je thema

First things first: vraag jezelf af welke sfeer je aan tafel wil creëren. Een verjaardagsontbijt presenteer je nu eenmaal anders dan een kerstdiner. Bepaal je tafelthema door na te denken over kleur en materialen: kies je voor fris groen en wit of een feestelijke zwart-goud combinatie? Ga je voor ruw natuurlijk decoratiemateriaal of voor strakke elementen? Ook de vorm van je servies, het bestek en de glazen bepalen de sfeer van de tafel. Laat dezelfde tonen en materialen terugkeren in je styling voor een harmonieus resultaat. Ga je bijvoorbeeld voor wit tafellinnen? Kies dan voor witte kandelaars om je onderste en bovenste laag samen te brengen tot één geheel.

MG 9869

Tip 2: Denk na over de tafelverdeling

Het is belangrijk om je gasten mooi te verdelen rondom je tafel. Een even aantal gasten zorgt voor een aangename symmetrie, maar ook voor oneven aantallen zijn er handige oplossingen. Een ronde tafel bijvoorbeeld of ronde placemats aan een rechthoekige tafel. Vermijd bij oneven aantallen in elk geval tafellopers, want die leggen de nadruk op lege plaatsen. Om diezelfde reden plaats je ook best nooit meer stoelen dan genodigden: je wil je gasten niet het idee geven dat er nog iemand ontbreekt.

MG 9592

Tip 3: Denk in 3 dimensies

Elke tafel heeft een lengte, breedte en hoogte. Bespeel die drie dimensies om meer dynamiek in je tafelstyling te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door decoratie over de hele lengteas te verspreiden of door te kiezen voor kaarsen en kandelaars in verschillende hoogtes.

1

Tip 4: Start met je centerpiece

Een grote tafel decoreren kan uitdagend aanvoelen. Begin daarom altijd met de centrale decoratie en werk zo naar buiten toe. Een centrale ‘loper’ die de ganse tafel met elkaar verbindt werkt altijd goed. Laat een centraal stuk uitlopen tot aan de uiteinden van je tafel. Start bijvoorbeeld met een schaal met een bloemstuk erin en laat diezelfde bloemen terugkeren over de hele lengte: zo worden alle gasten verenigd door het centrale stuk. Tijdens de feestdagen kan je werken met kerstdecoratie of natuurlijke elementen in plaats van verse bloemen. Vul daarna je tafel verder aan met bijvoorbeeld theelichtjes in passende houdertjes of kandelaars.

“Bezorgt de tafelsetting je te veel stress? Kies dan voor een eenvoudige set-up: een ontspannen gastvrouw- of heer is goud waard.”
Marie Masureel- Styling
Blog Artdela Table 6

Tip 5: Accentueer de plaats van je gasten

Elke feesttafel heeft verschillende lagen. Begin met je tafellinnen en bouw zo op van onderborden tot servetten en glazen. En: geef elke gast een onderbord. Heb je dat niet? Kies dan voor een ronde placemat of een rechthoekig exemplaar, dat je ongeveer 10 cm over de rand van de tafel legt in de verticale richting voor een elegant effect. Een onderbord accentueert het belang van de plaats van je gasten wanneer de verschillende gangen zich opvolgen. Op die manier hebben je genodigden nooit een lege tafel voor zich.

Blog Artdela Table 11

Tip 6: Denk aan de details

De details zijn geen details. Bij een feestelijke tafel is de afwerking essentieel. Denk aan: bijzondere servetringen, naamkaartjes of een bloem op het bord van elke gast. Dit is de manier om een persoonlijke touch te geven aan je styling én om je thema extra in de verf te zetten.

Flamant AW2017 hier weinig in Collectie

Tip 7: Geniet, geniet, geniet!

Een uitnodigende tafel zet de toon voor een heerlijk etentje. Bezorgt de tafelsetting je te veel stress? Kies dan voor een eenvoudige set-up: een ontspannen gastvrouw- of heer is goud waard. Want uiteindelijk is gezellig samenzijn het enige dat écht telt.

Blog Artdela Table 3

Klaar om aan de slag te gaan?

Bij Flamant vind je alles voor de mooiste feesttafel. Van glazen, bestek en servies tot decoratie, tafellinnen en sfeerverlichting.

Schrijf je in en krijg 10% korting 

Registreren voor onze nieuwsbrief? Dat betekent 10% korting op je eerste aankoop. Maar ook: gratis interieur- en stylingtips en de primeur op acties, kortingen en events. Word jij onze Flamant friend? Welkom!

Ik wil korting en inspiratie